Menu

Over het werk van Francisca

De beelden van Francisca

Francisca Henneman (1962)

Als kind trok ik mij terug op zolder om kleding te maken voor mijn Barbie. Breien, haken, naaien alles kwam aan bod. En nog steeds in mijn veilige atelier komen de werken tot stand. Ongestoord werken, experimenteren en proberen mijzelf te verbazen door grenzen van de mogelijkheden in techniek en materiaal te verleggen.

Na diverse materialen en disciplines uitgeprobeerd te hebben zoals, beeldhouwen, keramiek en theaterkleding bleef ik op zoek naar het materiaal dat mij het meeste aanspreekt en ben ik uitgekomen op flexibel materiaal als rubber en silicone.

Altijd op zoek naar bijzondere materialen voor de onderdelen en dan bedenken wat gaat de verbinding worden. Zo ontstonden de unieke sieraden onder het label Difranci (2006) gemaakt met de resten uit de industrie. De slogan is: Chique, Stoer en Anders.

Door een presentatie in een Internationale Textiel Tentoonstelling werd ik, door een andere kijk op mijn werk, geïnspireerd om objecten te gaan maken.

Sinds 2018 is het werk verlegd naar meer ruimtelijk beeldend werk. Enkele op zichzelf staande objecten in kleur en de werken in de witte collectie Bleached laten een diversiteit aan textuur, structuur en vorm zien. Werkend vanuit een traditionele techniek zoals bijvoorbeeld haken of naaldwerk groeit een systematische opbouw en de vormen ontstaan.

De drang is groot om andere dingen te doen met het materiaal dan waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn. Dit onderscheid te willen maken is deel van mijn identiteit.

De sculpturen en de sieraden kennen veelal organische vormen die verwijzen naar natuur of natuurlijke groei.

De Möbiusband is een kenmerkend figuur die vaak in het werk terug te vinden is.

Het sieraad of object is dan klaar om uit het atelier de interactie met het publiek in de wijde wereld aan te gaan. En de kijker doen verwonderen is stimulerend.

2023

Sessilia Magna, 2019

Sessilia Magna, 2019

Nieuwsgierig?

Wil je op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Francisca, schrijf je in voor de nieuwsbrief, stel je vraag via het contactformulier.

Difranci

Francisca heeft ook een sieradenlijn onder het label Difranci. zie www.difranci.com.

Sinds 2006 maakt zij haar unieke handgemaakte sieraden met industrieel rubber en silicone. Ieder stuk is een waar kunstwerk en heeft een eigen naam.

Haar werk is in stock bij musea en galeries. Zij neemt deel aan kunstevenementen  in Nederland en in het buitenland.

instagram

facebook

○○○○○○
contact  ⊙  naar boven  ⊙   galerij  ⊙  www.difranci.com
○○○○○○
gecreëerd door Francisca Henneman